Nekem a kedvenc süteményem a piskóta. Nemrég rábukkantam egy nagyon jó tanácsra! Amióta ezt alkalmazom, rendre tökéletesek a piskótáim! A receptben megtaláljátok a kulcsot a megoldáshoz.PISKÓTA RECEPT:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál krisztálycukor
  • 6 evőkanál fehér búzaliszt
  • 6 gramm sütőpor (ÉS A TITOK!!! AHÁNY TOJÁS, ANNYI GRAMM SÜTŐPOR!!!)

A piskóta elkészítese:

0. lépés: előmelegítem a sütőt 180 fokra, légkeverésesre.

1. Előveszek két keverőtálat, majd a tojásokat szétválasztom, egyikbe megy a sárgája, másikba a fehérje. A sárgájába beleöntök 5 evőkanál kristálycukrot. Robotgéppel addig keverem-kavarom, míg a sárgája úgymond kifehérlik. Magyarul világosabb és homogénebb lesz. Itt már az ínyencek el is kezdhetnek szépen nyalakodni.

piskóta

2.Ezután a fehérjével kezdek el foglalatoskodni, beleöntöm a maradék 1 evőkanál kristálycukrot és addig verem a robotgéppel, míg szilárd nem lesz, gyakorlatilag akár az edényt is megfordíthatnám, akkor sem esne ki belőle. Na, de ezzel azért óvatosan!!!

piskóta3.Szép lassan belekeverem a sárgájába a fehérjét egy habverővel vagy a robotgép egyik pálcájával és folyamatos körkörös mozdulatokkal (alulról felfelé). Nagyon fontos, hogy szép lassan adagonként! Irányt nem változtatok csak ugyanúgy végig. Na ez a második kör, amikor lehet kóstolni, de csak annak, aki ezt szereti! Ilyenkor már isteni finom!

piskóta

4. Jön a liszt. Előre kimérem az 5 evőkanál lisztet egy kis tálba beleteszem a sütőport és jól elkeverem. Ezután ugyanúgy, mint a fehérjénél nagyon lassan adagolva mehet a liszt is a többi közé. Ugyanúgy figyelek a körkörös alulról felfelé mozdulatra.

piskóta5.Ha teljesen elkevertem, akkor kész is a tésztám! —- Lehet kóstolni!

6. Egy kerek tortaformát kibélelek szilikonos sütőpapírral vagy kivajazom, kilisztezem. Én már csak és kizárólag szilikonos sütőpapírt használok, fantasztikus találmány! 

TIPP! Gyűrd össze a sütőpapírt, majd utána béleld ki a formát. Sokkal könnyebb vele így dolgozni.

piskóta

7. Ezután a piskóta tésztát beleöntöm és egy kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy a buborékok kidurranjanak.

8. Mehet a sütőbe 20-25 percre. Ha letelt az idő és úgy ítéled meg, hogy kész a piskóta, akkor még ne vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit pihenni. Kapcsold ki a sütőt, esetleg nyisd ki az ajtaját.

9. Kész is vagyunk!!! Aki akarja tűpróbát is csinálhat, de nekem ez a recept mindig sikerül, nem is kell szurkálnom a piskótát.

piskóta

Készülhet belőle sok-sok finom torta, amiről a csokitorta receptemben olvashattok vagy egyszerűen vágd ketté egy hosszú éles késsel és töltsd meg lekvárral vagy mascarpone krémmel!

Imádom a baracklekváros piskótatekercset és amitől igazán kicsordul a nyálam és fulladásig tudom enni, az a meggyes piskóta. 

EGÉSZSÉGETEKRE!