HomeAlapanyagok Pagoda karfiol – egy igazi zöldségköltemény

Pagoda karfiol – egy igazi zöldségköltemény

Posted in : Alapanyagok, Zöldségek on by : agnesnagy Címkék: , ,

Megvettem és azóta csak csodálom! A konyhám éke, dísze… de akkor most boncolgassuk jobban a témát, mert engem rendkívül érdekel, honnan jött és mit akar ez a pagoda karfiol??? 

Amit a pagoda karfiolról tudni kell

Itthon többnyire a formájára utaló pagoda karfiol néven ismerjük, angol elnevezése – romanesco broccoli vagy romanesco cauliflower – alapján akár pagoda brokkolinak is nevezhetnénk. A romanesco név a Róma környéki eredetére emlékeztet, lehetne tehát római karfiol is. De mi maradjunk inkább a hangulatos pagoda karfiol elnevezésnél!

Sokan még csak nem is hallottak erről a különleges zöldségről. Talán látták már zöldségesnél vagy a szupermarketben, de nem tudták, mire jó, érdemes-e pénzt adni érte.

A pagoda karfiol különös formavilágával egy pillanat alatt lenyűgözi a szépre fogékony embert. Ritkán látom a hazai pultokon, de a néhány évvel ezelőtti helyzethez képest mégiscsak eredmény, hogy az októberi-decemberi időszakban egyre gyakrabban szerepel az igényesebb zöldségesek és üzletláncok kínálatában.

Mi az a pagoda karfiol? Mit mond a tudomány

Kezdjük a karfiollal. A karfiol botanikailag az igen népes, változatos káposztafélék, latinul Brassicaceae család rangos tagja. A karfiol latin neve: Brassica oleraceae var. botrytis.

A pagoda karfiol, más néven romanesco karfiol a XVI. századtól ismert. „Broccolo romanesco”- római brokkoli néven írták le először.

Igen közeli rokonai a fejes vagy fehér káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karalábé, bimbóskel, leveles kel, kínai kel. Családtagok továbbá a retek, a mustár, a repce, de még a torma is, vagy olyan ismert gyomok, mint az áprilisban fehéren virágzó pásztortáska. Az egyes fajok genetikailag igen közel állnak egymáshoz, így képesek egymás virágait megtermékenyíteni és újabb változatokat létrehozni.

A karfiolnak az elhúsosodott virágkezdeményeit fogyasztjuk. A fej számtalan aprócska rózsácskából áll össze, ezek alkotják a 0,5-1,5 kg súlyú rózsát.

A pagoda karfiol különlegessége a formája: nemcsak az egész fej, de a kis rózsácskák önmagukban is csúcsosak és a fejben látványos geometriai alakzatban, úgynevezett „fraktál” formát alkotva helyezkednek el. Finom árnyalatú, sárgászöld színe sokak számára szintén vonzóvá teszi.

Minden káposztafélében, így a pagoda karfiolban is számos olyan anyagot fedeztek fel, amelyek közvetlenül vagy közvetve segítenek abban, hogy egészségesek maradjunk. Kiemelném a C-vitamint, a karotin, a K-vitamint, valamint a rákos sejtek fejlődését bizonyítottan gátló szulfofarán előanyagát, a glükorafanin nevű anyagot.

FORRÁS: http://www.romanesco.hu/pagoda-karfiol-avagy-romanesco-karfiol/

Jöjjön egy kis matek…

A pagoda karfiol különleges formáját a Fibonacci-számsornak köszönheti, ami 1-től a végtelenbe tart, és mindegyik szám megegyezik a számsorban előtte álló két szám összegével. A természetben a Fibonacci-számsor fraktál jellegű megjelenésével nem csak a pagodakarfiolnál találkozhatunk: a Fibonacci-spirál megfigyelhető a fenyőtoboznál, a napraforgó magjainál, az ananász pikkelyeinél és a málnaszemek elrendeződésénél is.

Forrás: http://www.vous.hu/hir/20160519-cookta-pagodakarfiol-zoldseg-recept

A kedvenc pagoda karfiol receptjeim:

Rakott pagoda karfiol

HOZZÁVALÓK: (3-4 személy)

  • 1 db pagoda karfiol
  • 1 bögre rizs
  • víz-víz-víz
  • 300 g csirkemell (de lehet több is)
  • 200 g mascarpone vagy 2 dl tejföl
  • 1 fej lilahagyma vagy vöröshagyma (opcionális)
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
  • 1 dl tej
  • só, bors, pirospaprika

A rakott pagoda karfiol elkészítéséhez kattints a linkre!

Rakott pagoda karfiol link!

Köretnek is kiváló a pagoda karfiol! Itt egy recept, katt a linkre!

Pagoda karfiol vajjal, olívaolajjal és parmezánnal link!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..