Home30 perces ételek Lencseleves – lencse krémleves – nem csak újévkor

Lencseleves – lencse krémleves – nem csak újévkor

Posted in : 30 perces ételek, Ételek hús nélkül, Gyors ebéd, Gyors vacsora, Krémlevesek, Levesek, Zöldségek on by : agnesnagy Címkék: , , , , , , , ,

A lencselevesnek nem csak újév napján hódolhatunk. Bármikor elkészíthetjük kedvenc szerencsehozó ételünket. Lencse krémlevesként igazán különleges, mégis egyszerűen elkészíthető levest tehetünk az asztalra.

Lencseleves – lencse krémleves

HOZZÁVALÓK (4 FŐRE)

  • 40 dkg lencse
  • 1 szem krumpli (ha nincs, akkor sincs baj)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 dl főzőtejszín (minél zsírosabb, én Gran Cucina főzőkrémet használok)
  • só, bors, gyömbérpor (opcionális)

Lencseleves elkészítése:

  1. A lencsét beáztatom egy órára, majd leöntöm róla a vizet.
  2. A krumplit és a hagymát megpucolom és szeletelem. A krumplit minél vékonyabb szeletekre vágom, így könnyen megfő.
  3. Előveszek egy lábast, megpirítom a vöröshagymát, majd a krumplit.
  4. A lencsét beleöntöm a lábasba és felöntöm annyi hideg vízzel, ami ellepi. A babérlevelet is beleteszem.
  5. Felforralom! Majd ezután a hőmérsékletet takarékra visszavéve főzöm még 30-60 percig lencsétől függően.
  6. Ellenőrzöm, hogy a lencse és a krumpli teljesen átfőtt.

Lencseleves – 1. verzió:

  1. Ha a lencseleves kész, tegyél bele 2 kávékanál sót, 1/2 kávéskanál borsot és két evőkanál mustárt.
  2. Készíts habarást: 1 evőkanál olajat felhevítünk serpenyőben, beleteszünk 2-3 evőkanál lisztet és a zúzott fokhagymát. Picit megpirítjuk.
  3. Ezután belekeverjük a rántást a lencselevesbe és forraljuk pár percig.

Lencse krémleves – 2. verzió:

  1. Ha a lencseleves kész, tegyél bele 2 kávékanál sót, 1/2 kávéskanál borsot, 1/2 kávékanál gyömbérport és két evőkanál mustárt.
  2. A babérlevelet vedd ki!!!
  3. A fokhagymákat zúzd bele.
  4. Beleöntünk 1 dl főzőtejszínt vagy főzőkrémet.
  5. Biztonságos helyen botmixer segítségével turmixoljuk, amíg teljesen homogén nem lesz. De úgy is jó, ha darabos. Rusztikussá teszi a lencse krémlevest.

Tálalása:

  1. Ehetjük azonnal is, de minden levesnek jót tesz, ha minimum 10 percre békén hagyjuk.
  2. Szórj bele a lencsekrémlevesbe levesgyöngyöt vagy tegyél bele egy kis Brie sajtot.
  3. Csinálhatsz krutonokat is, úgy hogy megpirítasz egy szelet kenyeret és apró darabokra vágod.

EGÉSZSÉGETEKRE!

Levesbetétek:

  • levesgyöngy
  • sajt (chedar, brie, camambert)
  • pirítós, kruton
  • kenyér sajttal pirítva
  • darált dió, mogyoró, mandula, pisztácia stb.
  • pirított bacon szalonna
  • sült kolbász
  • fasírt

Ha tetszett a lencseleves receptem, nézd meg a következőket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..