Jó ideje próbálkozok kenyér sütéssel és számtalan kenyér receptet kipróbáltam már. Azt azért elmondhatom, hogy egy kenyeret sem kellett kidobni, mindegyiket megettük, de nem kínból, mert finomak voltak. Végül is kifejlesztettem a saját kenyér receptemet, melyet szinte bármilyen liszthez és keverékhez lehet használni.KENYÉR RECEPT:

Liszt keverékek:

 • 1 kg fehér búzaliszt (BL 55)
 • 1 kg királybúzaliszt
 • 0,5 kg királybúzaliszt (100-as) + 0,5 kg királybúzaliszt (200-as)
 • 0,5 kg királybúzaliszt (100-as) + 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TBL 300-as)

Ezt a kenyér receptet a legutolsó keverékből készítettem el, mivel a család ezt szereti a legjobban. De amint már korábban leírtam, a recept bármely keverékre vagy nem keverékre is ugyanúgy alkalmazható. Íme!HOZZÁVALÓK:

 • 0,5 kg királybúzaliszt (100-as) + 0,5 kg teljes kiőrlésű búzaliszt (TBL 300-as)
 • 7 dl langyos víz
 • 100 g élesztő
 • 2 teáskanál barna cukor vagy kristálycukor
 • 4 kávéskanál só (én parajdi sót használok)
 • 2 evőkanál olívaolaj (opcionális)Kenyér tészta elkészítése:

  1.  Egy nagy tálba (keverőtálba) öntsük bele a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt és kanalazzuk bele a cukrot is. Majd keverjük el!
  2. kenyér recept (19)
  3. Amíg az élesztő dolgozik a cukorral, addig összekeverem a liszteket, amennyiben keveréket választottam. Nem bonyolítom túl, ráteszek egy edényt a mérlegre, lenullázom. Majd 250 grammonként beleöntöm a liszteket, és ha úgy van kedvem átkeverem, de hagyhatom is.  Íme a választott keverékem:
  4. kenyér recept (17)5.  Ha az élesztőm úgymond felfutott, magyarul habos lett (ehhez kb. 10 perc kell), akkor szépen lassan elkezdem beleönteni a lisztet. Igen ebbe az élesztős löttybe.

6. Ekkor már a kezemben van a robotgépem, amibe a dagasztó pálcákat szúrom bele. Ha nincs ilyenem vagy nem akarom, akkor kézzel is mehet az egész folyamat.  Fel kell gyűrni ekkor az ingujjat, mert kemény munka vár ránk!

kenyér recept (21)7. Úgy kell gondolkodni a keverés-dagasztás során, mintha a lisztet képzeletben 4 részre osztanánk.

8. Az első rész lisztet szépen eloszlatjuk a géppel vagy kézzel a vízben. Majd jöhet a következő negyed liszt. Ezt is szép lassan összekeverjük a tésztával.

9. Majd jön a két kanál olívaolaj bele, persze csak, ha akarjuk vagy van otthon!

10. A harmadik negyed liszt is mehet a tésztánkba, ekkor már bizonyosan nehézkessé válik a folyamat. Mehet bele a 4 kávéskanál só is. Oszlassuk el szépen!

11. HA ÚGY ÉRZED EGY TÖMB AZ EGÉSZ, ÖNTS EGY KIS LANGYOS VIZET BELE (0,5 DL) ÉS KEVERD TOVÁBB!!! NAGYON FONTOS, HOGY KELLŐ IDŐT HAGYJUNK A TÉSZTÁNAK, HOGY FELVEGYE A LISZTET MINDEN FOLYAMATNÁL!

12. Jön a negyedik negyed liszt is a tésztához! Ha teljesen összekeveredett a liszt a kenyértésztával, akkor jön a dagasztás része tovább.Kenyér tészta dagasztása:

  1. kenyér recept (1)
  2. GÉPPEL FOLYTATJUK! Úgy ahogy eddig is tettük. Addig dagasztjuk. míg el nem válik az edény falától és úgymond egy kisebb cipót nem tudunk képezni belőle, melynek aránylag sima a felülete.
  3. KÉZZEL PEDIG! Alulról felfelé felemeljük a tésztát és szépen ráhajtjuk a tetejére, hogy kellő levegő menjen bele a tésztába. Addig dagasztjuk. míg el nem válik az edény falától és úgymond egy kisebb cipót nem tudunk képezni belőle, melynek aránylag sima a felülete.
  4. Nagyjából MINDKÉT ESETBEN 10 PERC minimum kell a dagasztáshoz!
  5. kenyér recept (2)6. Majd lefedjük az edény tetejével vagy egy konyharuhával és meleg helyre tesszük (radiátor közelébe stb.)Kenyér tészta kelesztése:

Kelesztési idők, amiket már kipróbáltam és jól sikerült a kenyér:

 • 3 óra
 • 6 óra
 • egész éjjel

Bármelyiket is választjuk, mindenképp finom lesz a kenyér. De minimum 3 órát várjunk vele!

Ha megkelt, ilyen lesz:

kenyér recept (6)Kenyér sütése:

  1. FONTOS!!! Kezdjük azzal, hogy a sütőt előmelegítjük 190 fokra és alsó-felső sütésre, amennyiben ez az opció fennáll.
  2. Készítsünk elő egy tepsit és tegyünk bele szilikonos sütőpapírt. Ha ez nincs, akkor sima sütőpapír, amit kilisztezünk.
  3. Dagasszuk át a tálban újra a tésztát és formázzunk belőle cipót vagy bármilyen kedvünkre való formát. Vagy ahogy sikerül.
  4. Én a kezemben szoktam neki alakot adni, formázni. De ez már egy kis ügyesség és gyakorlat kérdése.
  5. Ezután helyezd bele a tepsibe!
  6. kenyér recept (10)
  7.  Hagyjuk pihenni kb. 10-15-20 percig is akár. Majd vágjuk meg a tetejét két helyen is éles késsel, hogy szabadon tudjon távozni a gőz. Na ez az, ami nekem nem mindig sikerül. Mindig szétreped az oldala, de annyi baj legyen!
  8. Mehet a sütőbe! Egy hőálló edénybe tegyünk vizet és helyezzük a sütőnk aljára. Jót tesz a kenyerünknek!SÜTÉSI IDŐ: 1 ÓRA 30 PERC

Ha esetleg 1 óra elteltével túlságosan is megpirulna a teteje vagy fekete lenne, nem kell kétségbe esni. Vegyünk lentebb a hőmérsékletet 170-180 fokra.

Nekem ennyi idő mindig elég szokott lenni, de ez egészen biztos sütő függő! Úgyhogy tapasztalat kérdése!

9. Kivesszük a sütőből a kenyeret a sütőből és a tepsiből is. Ekkorra én már a sütőből kiveszem a rácsot is, hiszen erre helyezem rá a kenyeret, hogy szellőzni és egyben párologni is tudjon.

kenyér recept (12)

10. Ha van teraszunk és hűvös is van, érdemes kitenni. Jót tesz szintén a kenyerünket!

11. Ha kihűlt, fogyaszthatjuk is!

AZÉRT LÁTSZ KÉT KENYERET, MERT SZERETEK GAZDASÁGOS LENNI! EGYSZERRE KÉT KILÓ LISZTBŐL KÉSZÍTEK KENYERET, ÍGY KÉT CIPÓM LESZ!

Mi le szoktuk fagyasztani a kenyeret, miután felvágjuk őket! Úgyhogy két hétig ezt esszük. Mennyei!!!

EGÉSZSÉGETEKRE!

kenyér recept (14)

Ugyanilyen jó receptem van piskótához is, melyet könnyedén és tuti biztosan el tudsz készíteni. A piskóta receptem