HomeKenyér receptek Grissini recept – egy igazi olasz klasszikus

Grissini recept – egy igazi olasz klasszikus

Comments : 2 Posted in : Kenyér receptek on by : agnesnagy Címkék: , , , , , ,

Az olasz grissinit egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Sőt kiváló vendégváró falat készíthető belőle sonkával, sajttal, mellé pedig isteni fehér vagy vörösbor dukál. A grissini receptje valójában egy igazi olasz pizzatészta recept is. Úgyhogy csak a kreativitásunk szabhat határt…



GRISSINI RECEPT:

HOZZÁVALÓK:

  • 0,5 kg fehér búzaliszt (BL 55)
  • 3 dl langyos víz
  • 25 g élesztő
  • 1 teáskanál barna cukor vagy kristálycukor
  • 2 kávéskanál só (én parajdi sót használok)
  • 2 evőkanál olívaolaj

GRISSINI ELKÉSZÍTÉSE:

  1.  Egy nagy tálba (keverőtálba) öntsük bele a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt és kanalazzuk bele a cukrot is. Majd keverjük el!
  2. kenyér recept (19)
  3.  Ha az élesztő úgymond felfutott, magyarul habos lett (ehhez kb. 10 perc kell), akkor szépen lassan elkezdem beleönteni a lisztet. Igen ebbe az élesztős löttybe.
  4. Ekkor már a kezemben van a robotgépem, amibe a dagasztó pálcákat szúrom bele. Ha nincs ilyenem vagy nem akarom, akkor kézzel is mehet az egész folyamat.  Fel kell gyűrni ekkor az ingujjat, mert kemény munka vár ránk!
  5. kenyér recept (21)
  6. Úgy kell gondolkodni a keverés-dagasztás során, mintha a lisztet képzeletben 4 részre osztanánk.
  7. Az első rész lisztet szépen eloszlatjuk a géppel vagy kézzel a vízben. Majd jöhet a következő negyed liszt. Ezt is szép lassan összekeverjük a tésztával.
  8. Majd jön a két kanál olívaolaj bele, persze csak, ha akarjuk vagy van otthon!
  9. A harmadik negyed liszt is mehet a tésztánkba, ekkor már bizonyosan nehézkessé válik a folyamat. Mehet bele a 2 kávéskanál só is. Oszlassuk el szépen!
  10. HA ÚGY ÉRZED EGY TÖMB AZ EGÉSZ, ÖNTS EGY KIS LANGYOS VIZET BELE (0,5 DL) ÉS KEVERD TOVÁBB!!! NAGYON FONTOS, HOGY KELLŐ IDŐT HAGYJUNK A TÉSZTÁNAK, HOGY FELVEGYE A LISZTET MINDEN FOLYAMATNÁL!
  11. Jön a negyedik negyed liszt is a tésztához! Ha teljesen összekeveredett a liszt a kenyértésztával, akkor jön a dagasztás része tovább.



GRISSINI TÉSZTA DAGASZTÁS:

  1. HA GÉPPEL FOLYTATJUK! Úgy ahogy eddig is tettük. Addig dagasztjuk. míg el nem válik az edény falától és úgymond egy kisebb cipót nem tudunk képezni belőle, melynek aránylag sima a felülete.
  2. HA KÉZZEL! Alulról felfelé felemeljük a tésztát és szépen ráhajtjuk a tetejére, hogy kellő levegő menjen bele a tésztába. Addig dagasztjuk. míg el nem válik az edény falától és úgymond egy kisebb cipót nem tudunk képezni belőle, melynek aránylag sima a felülete.
  3. Nagyjából MINDKÉT ESETBEN 10 PERC minimum kell a dagasztáshoz!
  4. Majd lefedjük az edény tetejével vagy egy konyharuhával és meleg helyre tesszük (radiátor közelébe stb.)




GRISSINI TÉSZTA KELESZTÉS:

5. Kelesztési idő min. 1 óra legyen, de az sem gond, ha ennél több. Bajunk nem származik belőle.

6. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. Íme a végeredmény:

Kenyér recept - fehér kenyér házilag

6. Több részre osztjuk és kisebb cipókat készítünk belőlük. Így:

7. Ezekből aztán kisebb darabokat tépek le és min. 20 cm hosszú és max. 1 cm széles kígyókat sodrok. Gyakorlatilag formázod a grissiniket.

8. Ha van kedved sodrás közben dolgozz bele fűszereket is. Például: rozmaring, bazsalikom, oregánó kiválóan illik hozzá.



GRISSINI SÜTÉSE:

  1. FONTOS!!! Kezdjük azzal, hogy a sütőt előmelegítjük 220-250 fokra és légkeveréses sütésre, amennyiben ez az opció fennáll.
  2. Készítsünk elő egy tepsit és tegyünk bele szilikonos sütőpapírt. Ha ez nincs, akkor sima sütőpapír, amit kilisztezünk.
  3. A grissiniket helyezzük a tepsibe egymástól legalább 2-3 cm távolságra. Hiszen megnőnek sütés közben.

SÜTÉSI IDŐ: max. 10 PERC

Szerintem nem kell agyonsütni, inkább legyen fehérkés a külseje.

Nekem ennyi idő mindig elég szokott lenni, de ez egészen biztos sütő függő! Úgyhogy tapasztalat kérdése!

Ha kihűlt, fogyaszthatjuk is az isteni Grissiniket!

Nyugodtan tároljuk, ha nem fogy el, dobozban, vagy akár egy tányéron. A szabad levegőn megszárad, de isteni ropogós lesz. Prosciutto crudoval betekerve, borral karöltve a Grissinink igazi vendégváró falat.

EGÉSZSÉGETEKRE!

Ha kimaradt volna a tésztából és már nincs kedved sodorgatni, akkor süsd meg kenyérnek vagy készíts belőle pizzát. Fehér kenyér recept



2hozzászólás

2 thoughts

  • Attila
    január 12, 2019 at 7:26 de.

    A grissint is szeretjuk! <3 :*

    • agnesnagy
      január 14, 2019 at 9:44 du.

      Hétvégén szívesen csinálok! 🙂 <3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..